Menü Bezárás

Villany-ász verseny – döntőben a legjobbak!

Gyakorlati feladatokon keresztül ismerkedtek az általános iskolások az elektronikával és a villamossággal a szakmaismereti verseny döntőjén.

Idén már 7. alkalommal rendeztük meg a versenyt, melynek népszerűsége továbbra is töretlen. Az összes verseny közül ez a legnehezebb, hiszen a 6-7 osztályosok még nem csak érintőlegesen hallottak az iskolában, vagy otthon a villamosságról, elektronikáról.

A verseny első fordulójában egy online szakmaismereti kérdőívet kellett a kitölteniük a 3 fős csapatoknak, és örömmel láttuk, hogy a környezetükben előforduló, háztartás körüli villamosság témában tájékozottak a gyerekek, a „kutató munkát”, vagy felnőtt segítségét igénylő feladatokat pedig ügyesen megoldották. Külön figyelmet fordítottunk indén a megújuló energiaforrások témakörére is. Célunk ezekkel a feladatokkal az volt, hogy a gyerek tanulja meg hol kell keresni az információt, tudja azokat szűrni, szelektálni, értékelni és tudjon – és merjen – a felnőttől kérdezni.

Napelemes körhintát kellett otthoni/iskolai körülmények között összeszerelni a második fordulóban, melyet minden csapat sikeresen benyújtott, a zsűri a 10 legjobb pályamunka csapatát juttatta tovább a döntőbe.  

A döntőn csak gyakorlati feladatokkal találkoztak a versenyzők, melyeket a megyei vállalkozások és iskolák hoztak magukkal. Többek között elosztószekrény földelési pontját kellett elkészíteni, áramkört kellett összeállítani, zárlatot kerestek, távolságmérő műszert használtak, eszközöket kellett felismerni. A cél az volt, hogy a szakmában használatos eszközökkel, szakszavakkal, esetekkel, alapanyagokkal közvetlenül találkozzanak a gyermekek, kedvet csináljunk az elektronikához és a villamos területhez, pályaválasztási döntésük meghozatalakor jó emlékekkel és izgalmas élményekkel gondoljanak erre a napra.

A döntőn a cégek, vállalkozások rendkívül értékes ajándékcsomagokat ajánlottak fel a résztvevőknek. Szakmához kapcsolódó szerszámok, digitális kütyük, édesség és számtalan apróság, mely bizonyítja, hogy milyen sok és kimagasló villamosipari vállalkozás működik Baranya megyében.

Kontakt Elektro Kft, Faludi és Társa Kft, Treszner Villamosipari Kft, E.ON Zrt, Dipolvill-96 Kft, Amphenol Sincere Indrustial Product Kft, Dunavölgyi Alarm-vill Kft.

BMSZC Angster József Szakképző iskola, Zipernowsky és Simonyi Károly Technikum.

Az értékes ajándékok mellett az iparkamara minden döntőn résztvevő gyereket és a pedagógust május 12-én elvisz Budapestre a Csodák Palotájába!

Köszönjük!

A döntő eredménye:

Csapatnév:Iskola:Versenyző 1 neve:Versenyző 2 neve:Versenyző 3 neve:Segítő tanár/ szülő neve:
KockaszakikRobotika Pécs, Kockulj okosan szakkörGyörgy SzemereTóth Viktória JankaCzigány Bence BenedekMorvai Levente
VillanyosockPécsi Református Kollégium Általános IskolájaSimon BalázsSomogyi BalázsTrellák AndrásPintér Ágnes
Mátyás VoltPécsi Mátyás Király Utcai Általános IskolaKunvári NoémiGarda GézaKádas BertalanBóta Ildikó, Garda Bence
VEZETŐKKanizsai Dorottya Ált. Iskola
Ősi BoldizsárPéter BarnabásRittinger ÁrminRittingerné Géczi Andrea
PRO-tonPTE 1.Számú Gyakorló Ált. Isk.Németh-Nagy BotondTóth BarnabásGelencsér SimonSzász János
UnikornisokPTE 1.Számú Gyakorló Ált. Isk.Végh SomaHoffmann BajánJakab ZsomborSzász János
V-TeamPécsi Meszesi Általános IskolaBöjthe András BalázsCsille ÁlmosNémeth János ArnoldLovászné Sebestyén Rózsa
Elektroaktív polimerekCserepka János Általános IskolaAndrási NoéHarmat ZétényLéhmann LászlóErostyákné Simony Dóra
Banana, Bananas and a PandaPécsi Apáczai Csere János Ált. Isk. 1. számú Ált. Isk.Tar EmeseNagy KíraGyőr HelénaVitvindics Laura
PBM-KFTEgyházasharaszti Körzeti Általános IskolaPetrovics AlexBalogh Sándor DominikBorbándiné Szőcs Zsuzsanna

Gratulálunk!

A versenyen forgatott videót itt nézheti meg