Menü Bezárás

13 éve Gép-ésszel verseny!

A fémes szakmáké volt a főszerep az általános iskolásoknak szóló gépipari szakmaismereti verseny döntőjén.
Idén 13. alkalommal szerveztük meg a Gép-Ésszel szakmaismereti versenyünket. 21 csapat 63 gyerek jelentkezett a versenyre. A verseny második fordulójában egy pneumatikus targoncát kellett összeszerelnie a versenyzőknek otthoni/iskolai körülmények között.

Az iparkamara pályaorientációs csapatának szándéka az volt, hogy a gyerekek saját maguk tapasztalják meg az alkotás élményét. A pneumatikus targonca összeállításához tervezni, mérni, fűrészelni, fúrni, ragasztani, hajlítani kellett. Meg kell tanulniuk a rendelkezésre álló idejük beosztását, meg kell érteniük a csapatmunkában betöltött feladatukat és szerepüket, közben pedig megismerkedtek az pneumatika, hidraulika működésének elveivel. Komplex volt a feladat, de a beérkező pályamunkákból látszott, hogy rendkívül ügyesen dolgoztak a gyerekek. A zsűri az értékeléskor a targonca precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálta.

Az április 14-én megrendezett döntőn 10 állomáson 7 gépipari vállalkozásnál és 3 gépipari szakmákat oktató középiskolánál 10 gyakorlati feladattal találkoztak a versenyzők. Többek között pneumatikus vezérlést, gépipari anyag-, és szerszámfelismerést kellett végezniük, épületgépészeti tervezést kellett értelmezniük és meglévő alapanyagokból összeépíteniük. Így a döntőn közvetlenül találkoztak a gyermekek a gépiparban használatos eszközökkel, szakszavakkal, esetekkel, alapanyagokkal.

Bízunk benne, hogy kedvet csináltunk gépiparhoz és a pályaválasztás előtt álló gyermekek a döntésük meghozatalakor jó emlékekkel és izgalmas élményekkel gondolnak erre a napra.

A verseny megvalósításában szorosan együttműködő partnereink:

Bader Industrie Kft, Büttner Kft,GLT Delta Kft,Körber Hungária Kft, Matro Kft, Metal-Work 2003 Kft, Sampo Kft, Strauss Metál Kft, Spitzer Silo Pécs Kft, Tóth Dánel tanműhelye – Pécs,

BMSZC Angster Jóusef Szakképző Iskola, BMSZC Simonyi Károly Technikum, BMSZC Zipernowsky Károly Technikum

A döntő eredménye:

Csapatnév:Iskola:Versenyző 1 neve:Versenyző 2 neve:Versenyző 3 neve:Segítő tanár/szülő neve:
HaverokKirályegyházai Általános IskolaVincze BenceBagó Patrik NorbertKéki KevinKollár Anita
Gépész bajnokokDunaszekcsői Tagiskolája (Sombereki Kalász Márton Ált. Isk.)Kappelmayer MihályBarbócz RóbertZsigmond ValérTheisz-Mikola Anita
Villányi FogaskerekekVillányi Általános IskolaBalogh BenceFazekas GyulaKovács ÁronLelkes Béla
CsakcsajokPécsi Testvérvárosok Terei Álltalános IskolaVitos LiliánaScháb VanesszaKeszthelyi DorkaSzentkereszti Tamás
CAD designersCserepka János Általános IskolaKőszegi KornélKuti LeventeSvéger BarnabásErostyákné Simony Dóra
WednesdayPécs Vasasi IskolaKulina RamónaErdélyi OrsolyaÁbel KlaudiaSalamon Szabolcs
Gépész lányokKanizsai Dorottya Általános Iskola SiklósBerta KiraDénes ZsüliettKrusóczki LiliHeidfogelné Seregélyes Edit
ZsóBenAdBoldog Gizella Katolikus Általános IskolaZiegler ZsófiVeverka-Oroszlán AdriánRosta Bendegúz ÁlmosSchäfferné Haragó Krisztina
JPN  TechnikusokEgyházasharaszti Körzeti Általános IskolaPetrovics AlexBalogh Sándor DominikBorbándiné Szőcs Zsuzsanna

A versenyen forgatott videót itt nézheti meg

A 2009-ben indult Gép-Ésszel szakmaismereti verseny célja, hogy felkeltse a 6-7. évfolyamos diákok érdeklődését a gépipari szakmák iránt, hosszú távon hozzájárulva ezzel a gépipari cégek, és ez által a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK) tagjai munkaerő-igényének kielégítéséhez. A DDGK tagvállalatai évek óta támogatják a verseny sikeres megvalósítását. A Gép-Ésszel verseny szervezője a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.