Menü Bezárás

Pályaorientációs vizsgálat (mérés)

Idén először minden nyolcadikosnak pályaorientációs felmérésen kellett részt vennie 2020. szeptember 21. és 2020. október 12. között. A86 kérdésből álló kérdőív nem pedagógiai vagy pszichológiai teszt, inkább tanulói önértékelésként kell rá tekinteni, megmutatja a tanuló pillanatnyi gondolatait, érzéseit. Számítógépen, de telefonon és tableten is kitölthető, egyszerű kérdéseket tesz fel és 3 lehetséges válaszból („Így van”, „Nem így van” és a „Nem tudom eldönteni” ) kell egyet kiválasztani.

A kérdőív kitöltése után különböző javaslatok, lehetséges továbbtanulási utak, iskolák egy része jelenik meg. A kérdőív elsődleges célja a tájékoztatás, elgondolkodtatás, semmilyen szinten nem befolyásolja a középiskolai felvételt. Az eredményt érdemes lementeni a gépre, vagy elküldeni egy mailcímre, mert nem kerül megőrzésre, nem visszakereshető. A kérdőív csak a középfokú továbbtanulásra vonatkozóan ad javaslatot, általában technikumi ágazat formájában. Az ágazatra tett javaslat nem jelenti azt, hogy a tanulónak nem ajánlható a gimnázium illetve nem válogathat az alapszakmákat kínáló szakképző iskolák között. A felsőoktatási terveket előkészítő középfokú tanulmányokra nem ad lehetséges továbbtanulási utakat. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadóival, hiszen a pályaválasztási tanácsadáson a szülő, a gyermek és a szakember közösen beszélik át szükség esetén a kérdőív eredményét, valamint javaslat fogalmazódhat meg a lehetséges továbbtanulási iskolákra, ágazatokra, szakmákra.

Az Oktatási Hivatal honlapján tájékoztató kézikönyv található pedagógusok és tanulók számára. A részletes hivatalos tájékoztató megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján