Menü Bezárás

Középiskolai központi írásbeli vizsga

A 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás magyar nyelvi és a matematikai központi írásbeli vizsgáit, központilag kiadott, egységes feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint kell megszervezni. Amennyiben gimnáziumba készülsz, kötelező megírni. A baranyai technikumok többsége nem kéri, ott az általános iskolai eredmények alapján állítják majd fel a rangsort, ahogy a szakképző iskolák is. Arra kérlek tájékozódj, hogy az általad elképzelt iskolák miket várnak el!

Idén a központi írásbeli vizsgákat országosan 2021. január 23-án 10 órától lehet megírni.

Azonban addig is van tennivaló!

Közel a határidő, ugyanis december 4-ig kell eldöntened, hogy melyik iskolában szeretnéd megírni a az írásbelit. A helyszínek között ide kattintva tudsz keresni. Azt szokták mondani, hogy tulajdonképpen mindegy hol írod meg, de ha teheted válaszd azt az iskolát, ahová szívesen járnál majd középiskolába. Talán motiváló lesz a légkör.

A központi írásbelire egyénileg kell jelentkezni, a A jelentkezési lapot ide kattintva töltheted le Figyelj oda, mert ez csak a központi írásbeli vizsgára vonatkozik, ne téveszd össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal. Önállóan is postára adhatod abba az intézménybe, ahol szeretnéd megírni (kérlek tértivevénnyel add fel!), de általában az iskoládban az osztályfőnök, vagy más pedagógus intézi. Kérdezz rá, hogy legyen!

Milyen feladatok lesznek?

Szerencséd van, ugyanis az elmúlt 17 év írásbeli feladatlapjait megtalálod ezen a linken

Töltsd le, próbált ki magad, írd meg a feladatlapokat! A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz majd igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szüneted lesz. Ne ijedj meg gyakorlás közben, ha nem tudod megírni 45 perc alatt az egészet. Arra kérlek nézd meg a feladatokat, gondold át melyikkel kezdenéd el: kifejtős? rövid válasz? irodalom? nyelvtan?. De ugyan ilyen módon gondold át a matematikát is. Az idő „rövid” a feladatok száma 10 db. Kb 4 percenként kéne egy feladatot megoldanod! Figyelj nagyon oda! Tárgyanként 50 pontot lehet szerezni. A feladatlapokról, részletesen ide kattintva olvashatsz. A központi írásbeli vizsga eredményéről 2021. február 8-áig a vizsgát szervező iskola közvetlenül tájékoztatni fog.

Jogosan merül fel a kérdés a jelenlegi járványügyi helyzetből adódóan, hogy mi van akkor, ha a pont akkor vagy beteg, vagy pont abban az időpontban karanténban vagy.  Pótló írásbeli vizsga dátuma 2021. január 28-án 14 órától, valamint február 5-ére újabb pótidőpontot iktatnak be be idén! A megszervezés az érettségihez hasonlóan fog zajlani januárban: lázmérés, távolságtartás, maszkviselés most is lesz.

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a központi írásbeli vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

Ügyes felkészülést, kitartást és vigyázz az egészségedre!