Menü Bezárás

Ízek, fűszerek és a csapatok küzdelme az Ide-süss! szakmaismereti versenyen

Harmadik alkalommal hirdettük meg az Ide-süss vendéglátás szakmaismereti versenyünket, melyre 189 általános iskolás jelentkezett.

A Baranyai Gasztronómiai Klaszter támogatásával rendezett verseny első fordulójára 63 csapat, 189 iskolás regisztrált. Ebben rengeteg képpel illusztrált szakmaismereti kérdőívet kellett online kitölteniük a csapatoknak, ahol a kérdések szorosan kapcsolódtak a szakács, cukrász és a pincér szakmákhoz. Rendkívül sokan, a csapatok 96% -a jutott tovább a második fordulóba, ahol komoly kihívás elé állítottuk őket, ugyanis három fogásból álló menüsort kellett összeállítaniuk úgy, hogy mind az ételeknek, mind az italoknak egyértelműen baranyainak kellet lenniük. Sőt a zsűri azokat az ételeket, desszerteket díjazta magasabb ponttal, ami elsősorban Dél-Dunántúli tájegység földjeiből származó zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből álltak, a helyi folyók halaiból, vagy a tájegység erdeiből származó húsokból állítottak össze.

A menü összeállítása során a szervezőknek nem csak a vendéglátásban lévő szakmák megismertetése volt a célja, hanem azt is szeretett volna megmutatni a fiataloknak, hogy Baranya megye gasztronómiája milyen kivételesen szerencsés és gazdag. Klímája nemcsak a kiváló boroknak kedvez, hanem számtalan fűszer, zöldség, gyümölcs is meghálálja a bőséges napsütést és a kiváló földet. Itt kanyarog az „öreg” Duna és a Dráva, benne sokféle ízletes hal, a Gemenc és a Zselic vadjai.

Örömmel olvastuk a beküldött menüket, melyekre számtalan helyen felkerült a füge, a gránátalma, a mandula, az ormánsági dinnye, a Mecsek erdő számtalan gyümölcse, bogyói, gombái és a kihagyhatatlan medvehagyma.

Baranya egész területéről érkeztek a jelentkezők, így mi magunk is láthattuk milyen soknemzetiségű gasztronómiája van ennek a régiónak. A magyar mellett érkeztek sváb, horvát, roma és a szerb nemzetiségű ételek hagyományosan és újragondolva is! 

A döntőbe 10 csapat juthatott tovább. Rácz Lilla a Grower Champagne Kft tulajdonosa és Miseta Zoltán szakácsmester, a Blöff Bisztró tulajdonosa nagy szakértelemmel hosszú órákon át zsűrizte a menükártyákat és választotta ki azt a 10 legjobb menüt és csapatot, akik továbbjutottak.

A döntő helyszínének a BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum felszeret tankonyhája és tanétterme adott otthont. Köszönjük Simon Zsolt igazgató Úrnak, hogy az első kérésünkre megnyitotta az iskola kapuit.

Nagyon nehéz szavakba fogalmazni az az izgalmat, nyüzsgést és jó hangulatot, ami a döntőn volt. A csapatok otthoni/iskolai körülmények között többször gyakoroltak a versenyre. Az elkészítendő étel nem volt meglepetés, előre tudták a csapatok, hogy mit kell főzni. A Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöksége zöldfűszeres zöldség/ gyümölcs vegyessaláta – egyedi fűszerezéssel, helyben készített házi tészta zöldséges szósszal, vagy töltelékkel, vagy sült zöldségekkel menü elkészítését kérte a versenyzőktől.

A versenyzőknek egy asztalt is meg kellett teríteniük szigorúan a terítés szabályai szerint, Gönczöl Gábor a BVSZC Zsolnay Technikum oktatója bírált. A konyhában nem „maradtak egyedül” a versenyzők, az iskola két kiváló oktatója Ács Kata és Kozma Szabolcs oktató voltak a konyhafőnökök és szakmailag kézben tartották a versenyt.

Az ételek bírálata és pontozása volt a nap legizgalmasabb pillanata. A versenyzők profin feltálalták a megfőzött fogásokat, amelyeket Teleky Zoltán, a Teleky Bistro, Room Bistro tulajdonosa, egyben a verseny zsűrielnöke, Miseta Zoltán a Blöff Bistro szakácsmestere és tulajdonosa, Miszler Miklós az Mischler Cukrászda & Bisztró tulajdonosa aprólékosan „ízekre szedtek”.

Köszönjük a cégek, vállalkozások, éttermek és a szakképző intézmény támogatását!

A döntőn lefőzendő menü alapanyagait, valamint az értékes ajándékcsomagokat a Baranyai Gasztronómiai Klaszter ajánlott fel.

A verseny végső eredménye:

Csapatnév:iskolaétel összességébenterítés összességébendöntő pontszámaVersenyző 1 neve:Versenyző 2 neve:Versenyző 3 neve:Segítő tanár/ szülő neve:
SütimesterekANK 1. Sz. Általános Iskola, Pécs591675Fazekas Fruzsina LenkeTóth-Patacsy ReginaHering Tímea LujzaErberling Zsuzsanna
Álom séfekPRK Csikesz Sándor Ált. Isk. Drávafok551873Pápai BrigittaJónás GeorginaPandur NoelNyergesné Pandur Dóra
BarackokBatthyány Kázmér Általános Iskola531770Iváncsik  BlankaBrunyai Bíborka LillaBódis AlexandraKovácsné Takács Tímea
Rakott sütnikékPécsi Belvárosi általános iskola531770Laduver BorókaVarga DorottyaBakó BiankaBárkányi Tamásné
SzilvásgombócPécsi Bártfa Utcai Általános Iskola541569Petrinovics MilánBodor ZétényTóka ÁronMolnár Melinda
AlmamellékAlmamellék-Somogyhárságyi Ált. Isk.481361Nagy AnasztáziaBorjus NóraHeisz ViktóriaMolnár Péter
Hal-ÁszokHetvehelyi Általános Iskola441761Tóth JázminTóth ViolettaGolácz NatasaUjhelyi Csilla Kata
KonyhatündérekDél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola471360Fleischmann Fanni SáraKustos KittiZöld ZsófiaHorváth Róbert
Kis kuktákPécsi Meszesi Általános Iskola451560Nagy Krisztina AndreaNovák RékaDobos AchilleszVertkovci Ágnes
HáziasszonyokPécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola411253Berecz ReginaSzalonna PetraLóránt KíraSzentkereszti Tamás

 A pontazonosságnál a zsűri a második fordulóban szerzett pontszámok alapján hasonlította össze a két csapatot.

KÉPGALÉRIA: