Menü Bezárás

„Ünnepi” és „Sugárzó” jókedv – Látogatás az Atomenergetikai Múzeumban és a Parlamentben

Az idei szakmaismereti versenyek döntősei két rendhagyó kiránduláson is részt vettek, melyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezett meg számukra.

Az iparkamara által szervezett Épít-ésszel építőipari verseny résztvevői közösen felutaztak Budapestre, ahol a Parlamentet látogatták meg kívülről és belülről egyaránt. A közel 50 perces sétán bejárták az Országház legszebb helyiségeit, közben építészeti és történelmi vonatkozású információkat hallhattak az idegenvezetőtől. Beléphettek a régi főrendiházi ülésterembe, majd a társalgóban nézhették végig a pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrokat, melyek régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A sétát a kupolacsarnok felé folytatták, ahol megcsodálhatták élőben a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Fantasztikus történelmi utazás volt!

A Villany-Ász és a Gép-ésszel elektronikai és gépipari verseny döntősei (60 gyermek és 14 pedagógus) egy rendhagyó fizika órára és az Atomenergetikai Múzeum látogatására utazott el Paksra. Múzeumpedagógusok értékes korabeli fényképekkel és tárgyakkal színesítve, rendkívül izgalmas előadással mutatták be az atomerőmű építésének és üzemeltetésének tárgyi emlékeit, az építés fázisait, kulissza titkait, az atomerőműben lévő szakmákat és szakterületeket. A kirándulást egy rendhagyó fizika órával zárták, melyen olyan kísérleteket mutattak be – természetesen magyarázattal –, amelyek a tanórákon eszköz vagy idő hiányában nem láthatók. A fizika órán a gyerekek más szemszögből ismerték meg a fizika tantárgyat, komplex módon tudtak tekinteni a természettudományokra. A különböző jelenségeket egyszerűen figyelték meg, így megtanulhatták, hogy ne idegenkedjenek, hanem ismerjék meg azokat.