Menü Bezárás

Teltház – Sok gyereket érdekeltek az IT-s előadások

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a kamara IT Bizottsága azt a pályaorientációs előadás-sorozatot, melynek célja, hogy a fiataloknak bemutassa az informatikai szakmák szépségeit. A nagy érdeklődés miatt a terem kicsinek bizonyult.

A megye IT-s vállalkozásai tárt karokkal várják a végzett diákokat, azonban belőlük egyre kevesebb van, mivel Budapest vonzereje igen magas. Sokan nem is tudják, hogy nem kell elköltözni ahhoz, hogy a fővároshoz hasonló munkakörülmények között dolgozzanak, mégis a családjukhoz, barátaikhoz közel élhessenek. A november 18-ai előadás egyik célja is az volt, hogy helyi vállalkozások segítségével mutassuk be az informatikát, felkeltsük a gyerekek érdeklődését a pálya iránt.

A Baranya Megyei Kormányhivatal pályaorientációs napjának keretén belül résztvevők két témával ismerkedhettek meg közelebbről: a weblapszerkesztéssel és a reklámfilm-készítéssel.

Elsőként Erdei Dániel, a W5Labs fejlesztési vezetője mutatta be egy pécsi zenekar weboldalának példáján keresztül, milyen fázisok és milyen szakemberek kellenek ahhoz, hogy azt a végeredményt lássa a megrendelő, amit elvár. A fázisokat az előadó külön-külön mutatta be, így a prezentáció végére a fehér képernyőtől eljutottunk a színes, interaktív végeredményig, miközben a gyerekek rájöttek, hogy nem csak egy programozóra van szükség a munka során, hanem például grafikusra vagy projektmenedzserre is.

A második előadás a filmezés világába kalauzolta el a résztvevőket. A Lightfilm Studio szakemberei, Lengvárszky Levente és Fiszter Ferenc végigvezették a gyerekeket a forgatókönyvírástól, a rendezői és operatőri feladatokon át, a vágási munkákig. A jelenlévők megtapasztalhatták, hogy bár reklámfilm-készítés egy nagyon kreatív és látványos végeredménnyel járó munka, korántsem egyszerű feladat, amit csak szívvel-lélekkel lehet csinálni.

Az előadás-sorozat folytatódik: december 14-én a Széchenyi Gimnáziumban vehetnek részt a gyerekek hasonlóan izgalmas előadásokon és robotika szakkörön is.