Menü Bezárás

Szakmaismertetés a „z” és az „alfa” generációval

Élményeken keresztül 5 ágazatba tartozó szakmákkal ismertetjük meg a „z” és az „alfa” generációs gyerekeket…és még ennél is többet adunk.

Gépipar, elektronika, turizmus-vendéglátás, gépjárműipar és építőipar szakmái, munkakörei, eszközei és alapanyagai. Mindezeket élményeken és cselekvéseken keresztül mutatjuk meg a mai 12-13 éveseknek, azaz a „z” és az„alfa” generációnak. Számtalan neveléstudományi kutatás leírta már, hogy azok az ismeretek, amiket nem kísérnek élmények, nem kapcsolódik hozzá a gyerek saját énjéhez, nem „érinti meg”, az nem épül be a hosszú távú memóriába. A programsorozatot versenynek hívjuk, de ennél jóval több. Az utóbbi években a gyerekek versenyeztetése, elméleti tudásuk visszaismételtetése helyett a cselekvésre fókuszáltunk. Hisszük azt, hogy a gyermeknél a cselekvés a fejlődés záloga. Nem csak a konkrét szakmát mutatjuk meg számukra, hanem menet közben a jövő munkaerőpiaca ….mégsem! a jelen munkaerőpiaca által elvárt kompetenciáira vezetjük rá őket.

A verseny szót nem változtatjuk meg, mert ebben a világban még mindig szeretünk mindig mindet mérni, mérlegre tenni, a „verseny” még mindig jó, figyelemfelkeltő hívószó ehhez a programhoz, de mint korábban is írtam, ennél többet adunk.

Amikor több, mint 13 éve megalkottuk az első, majd évről évre bővítettük és újragondoltuk a szakmaismereti versenyeinket hittünk a játék és az élménypedagógia erejében. Nem sikerélményt akarunk mindenáron adni, hanem élményt. A negatív élmény is élmény, hiszen abból is lehet tanulni, ha valami épp nem sikerül. És ebben a versenyben, játékban nincs tétje semminek. A gyerek nem kap rossz jegyet, menet közben egy visszacsatolást ad saját magának, hogy miben volt jó és miben kevésbé.

2023-ban 630 gyerek tette magát próbára. 210 csapat (még soha ennyien nem voltak) ült össze február elején az iskolában, vagy otthon, hogy kitöltsék az első forduló ráhangoló szakmai kérdőívét. Az első fordulóval nem az volt a célunk, hogy kiszórjuk a gyerekeket, hanem hogy biztassuk a folytatásra Őket, mert az első igazi élmény a második fordulóban jön el. Amikor megmutathatják a kreatív oldalukat. Fúrnak, fűrészelnek, mérnek, ragasztanak, mázolnak, felosztják egymás között a feladatokat, csapatban együttműködve dolgoznak és közben alkotnak. A nyers alapanyagokból létrehoznak egy működő, forgó, billegő, világító tárgyat. Közben megtanulják az egyszerű áramkör bekötését (igen pont azt, ami a fizika tankönyvben színes képpel le van rajzolva) a pneumatika, a fogaskerék működésének alapjait, rácsodálkozik hogy mennyi apró részfeladattól (és szakember munkájától) épül fel egy ház.

Az utolsó fordulón, a döntőn pedig egész egyszerűen a valóságot tapasztalja meg. A tégla súlyát, a lábas forróságát, a csavarkulcs méretét és azt, hogy „neki” hol a helye, milyen érzés benne lenni ebben az egész helyzetben. Nem a versenyben! Nem a megmérettetésben!

Jó néhány tanulmány, szakértő és jövőtrendkutató kijelentette már, hogy ha nem is tudjuk megmondani pontosan hogy fognak kinézni a jövő szakmái, abban biztosak lehetünk, hogy gyermekeinknek szüksége lesz a kreativitásra, együttműködésre, a kritikus gondolkodásra és az alkalmazkodóképességre. Ezek a készségek azok, amelyek a jövőben bármely munkahelyen kellenek majd. Ebben a programban ezekre is rávezetjük a gyerekeket, persze ez nem egy 3 hónapos dolog, hanem sokkal hosszabb folyamat, de a Pályaválasztás Baranya legalább hozzá tud tenni ennyit.

Íme azok a baranyai cégek, kisebb és nagyobb céget összefogó klaszterek és iskolák, akiknek szívügye a pályaorientáció.  Tőlük példaértékű szakmai és anyagi támogatást kaptunk, melyek nélkül nem tudtuk volna ilyen magas színvonalon megrendezni a versenyeket.

AutoCity Zrt, Amhenol Kft, B.G.W. Kft, Bader Industrie Kft, Blöff Bistró, Büttner Kft, Dipolvill-96 Kft, Dunavölgyi Alarm-Vill Kft, E.ON Zrt, Faludi és Társa Kft, FX Autóház, GLT Delta Kft, Growe Champagnes Kft, Honsa Kft, HVS-Bau Kft, IMG Építő Kft, Kontakt Elektro Kft, Kőház Zrt, Körber Hungária Kft, Matro Kft, Metal-Work 2003 Kft, MB-Bau Kft, Melio-Start Kft, Mischler Cukrászda &Bisztró – MM-Catering Kft, Nork Kft, Nyári-Terv Kft,  Nyitrai Csoport, Orfűi Vízimalom Bt, PBGSZ Nonprofit Kft, Sampo Kft, Seres Kft, Schneider Autóház, Spitzer Silo Pécs Kft, Strauss Metál Kft, Suzi-Car Kft, Szega Books Kft, Teleky Bistro, ROOM Bistro – Zoba Trend Kft, Tóth Dánel tanműhelye – Pécs, Treszner Villamosipari Kft, T-Survey Kft, Vörös Bau Kft.

Baranyai Gasztronómiai Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Építőipari Technológiai Klaszter, Ágazati Képző Központ (építőipari)

BMSZC Angster József Szakképző Iskola, BMSZC Simonyi Károly Technikum, BMSZC Zipernowsky Károly Technikum, BMSZC Zsolnay Vilmos Technikum

A verseny döntőjéről az alábbi cikkekben olvashat:

Gép-ésszel verseny

Villany-Ász verseny

AutóMánia verseny

Épít-ésszel verseny

Ide-süss! verseny