Menü Bezárás

Iskolarendszer

2020 szeptemberétől az általános iskolai tanulmányaid után a technikum a szakképző iskola a szakgimnázium és a gimnázium közül választhatsz. A technikumban 5 éves (illetve bizonyos egészségügyi szakmák esetében 6 éves) képzés keretében szerezhetsz érettségit és technikusi oklevelet. A szakgimnáziumban művészeti szakmát és érettségit szerezhetsz, a szakképző iskolában hároméves képzéssel sajátíthatsz el egy szakmát, a gimnáziumban pedig általános műveltségre teszel szert és érettségit szerezhetsz. Amennyiben sajátos nevelési igényű diák vagy, akkor a pályaválasztási döntésedben kérj segítséget a szakértői bizottságoktól, akik az elvégzett vizsgálatok alapján tesznek javaslatot a számodra legmegfelelőbb iskola választására, de az SNI menüpontunkat is olvasd el!

Bővebben az iskolatípusokról:

Szakképző iskolában 3 év alatt egy alapszakmát tudsz szerezni. A 2020 évtől jó néhány újdonságot vezettek be ebbe az iskolatípusba. Például jóval nagyobb szabadságot kapsz a szakma kiválasztásában, hiszen az első évben egy ágazati alapozó képzés folyik, azaz általános szakmai ismereteket fogsz tanulni. Például még nem döntötted el, hogy gépi és CNC forgácsoló, vagy ipari gépész szeretnél lenni, vagy azon gondolkodsz, hogy a szakács, vagy a cukrász szakma tetszik jobban, nem kell kétségbe esned, a konkrét szakmát csak az első alapozó év, azaz 9. végén kell kiválasztani. A képzés első évfolyamát egy ágazati alapvizsga zárja, amelyben visszajelzést kapsz arról, hogy megfelelően elsajátítottad-e az alapokat. A képzés második évétől, azaz a 10. osztálytól már az adott szakma elsajátításához szükséges ismereteket fogod tanulni. A képzés továbbra is gyakorlatorientált, duális jelegű, azaz két helyen történik: az iskolában és a valódi munkakörülményeket biztosító cégeknél. Tanulmányaid első éve alatt állami ösztöndíjhoz jutsz, majd a második, harmadik évben a szakképzési munkaszerződés biztosít neked a tanulmányi eredményedtől függő havi jövedelmet és egyéb juttatásokat.

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Öt év, (illetve bizonyos egészségügyi szakmákban 6 év) elvégzése után egyszerre kapsz érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet. Újdonság ebben az iskola típusban is az, hogy a képzés elején szakmai ágazati ismereteket tanulsz. Ezeket az ismereteket két évig tanulod, és a szakmai ismeretek mellett közismereti óráid (magyar, történelem, matematika stb.) is lesznek az érettségire történő felkészítéshez. A konkrét szakma választása az ágazati alapvizsga után a 11. évfolyamon történik és duális képzés keretében zajlik. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, ugyanannyi óraszámban, mint a gimnáziumban. Ezekből érettségi vizsgával zárul az oktatás, három tantárgyból előrehozott érettségi lehetőséggel. Az ötödik érettségi tantárgy a szakmai vizsga lesz. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít, így az itt megszerzett eredmény és tudás a szakirányú felsőoktatásba történő továbblépésben nagy előnyt jelent. Tanulmányaid első két éve alatt itt is állami ösztöndíjhoz jutsz, majd duális képzés esetén a szakképzési munkaszerződés biztosít neked a tanulmányi eredményedtől függő havi jövedelmet és egyéb juttatásokat.

A gimnázium négy, hat vagy nyolc (nyelvi előkészítő évfolyam esetében öt, hét vagy kilenc) évfolyammal működő nevelési-oktatási intézmény, ahol általános műveltséget megalapozó, valamint érettségi vizsgára és felsőfokú iskolai tanulmányok megkezdésére felkészítő nevelés-oktatás folyik. Itt akár emelt szinten és óraszámban tanulhatod a választott tantárgyakat, viszont nem szerzel szakképzettséget. A gimnáziumi oktatás célja a tanulmányok elmélyítése, az általános műveltség és a személyiség fejlesztése. Amennyiben a gimnázium elvégzését követően nem tanulsz tovább felsőoktatásban és még dolgozni sem szeretnél, lehetőséged van ingyenesen szakmatanulásra. Nézz körül a középiskolásoknak szóló menüpont alatt.

A továbbiakban a szülői értekezleten és az osztályfőnöki órákon gyakorta feltett kérdésekről és válaszokról olvashatsz:

A szakmát adó iskolatípusok között milyen átjárhatósági lehetőség van?

A szakképző iskolában és a technikumban a képzés elején ágazati alapképzés folyik. Bár a képzési idő nem azonos, de a szakmai tartalom mindkét iskolatípus képzésében megegyezik ebben a szakaszban, ami átjárhatóságot biztosít a két iskolatípus között.

A technikumban hogy kell elképzelni az előre hozott érettségit?

A 12. év végén pl. matematikából, történelemből és irodalomból előre hozott érettségit tesz a diák. A 13. év végére pedig a nyelvi érettségi marad, valamint a szakmai vizsga, ami emelt szintű érettséginek számít. Az érettségi bizonyítványát a 13. év végén sikeres vizsgák megszerzésekor kapja kézhez a tanuló a technikusi oklevéllel együtt.

A technikumban milyen szintű a nyelvoktatás?

Azonos óraszámban történik a nyelvoktatás, mint az általános gimnáziumokban, de itt egy nyelvből.

Felsőoktatási intézménybe való bejutást miben segíti a technikusi oklevél?

A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz egy tantárgyból minimum kell emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Amennyiben ágazaton belül tanulsz tovább a technikusi végzettség emelt szintű érettséginek számít. Pl gépésztechnikusi végzettséggel lehet jelentkezni gépészmérnöki képzésre, vagy pl turisztikai technikus oklevéllel a turizmus-vendéglátás szakra.

Szakképző iskola után van-e lehetőség az érettségi vizsgát letenni?

Igen, azonban ezt csak esti képzésben lehet megszerezni 2 év alatt.

Ösztöndíj kiknek jár és mennyi?

Ösztöndíjra minden olyan diák jogosult, aki a szakképző iskolában, vagy technikumban kezdi meg a tanulmányait. A szakképzési ösztöndíjrendszer a tanulmányi teljesítménytől függ. A szakképzési ösztöndíj a szakképző iskolák 9. évfolyamában egységesen 14 ezer forint, majd a teljesítménytől függően 10 ezer és 50 ezer forint közötti azoknak, akik nem vesznek részt duális képzésben.

A technikumokban a 9. és 10. évfolyamosok havi 7 ezer forintot kapnak egységesen, és további juttatásokra is jogosultak. Ösztöndíjat a munkaszerződéssel nem rendelkezők kaphatnak, a duális képzésben részt vevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet.

Továbbá a tanulmányok befejezésekor a tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg.

Mi történik, ha nem veszik fel sehova a gyerekem?

Amennyiben nem sikerül első körben felvételt nyerni egyik választott középiskolába sem – de még tanköteles korú a gyermek – részszakmákat tanulhat, a Híd program helyett egy új felzárkóztatást segítő program indul Dobbantó néven.

Mi az orientációs osztály?

Ezekbe az osztályokba azokat a tanulókat várják, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy az általános iskolát kompetenciahiánnyal fejezik be.

Ahogy a november végén megjelent szakképzési törvény végrehajtási rendeletei, illetve a kapcsolódó szakképzési alapdokumentumok megjelennek, a cikkünket folyamatosan frissíteni fogjuk.

 

A szakképzés új rendszere:


 

 

A Szakképzés 4.0 stratégia ITT olvasható.

2019.09.30-án 162. számú Magyar Közlönyben 23 óra 30 perckor megjelent az OKJ módosítása az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet módosításáról szóló 229/2019. (IX. 30.) Korm. rendelettel, mely ITT olvasható.