SNI

Mit érdemes tudni az SNI-s tanulók képzéséről?

sni, sni tanulóAz SNI tanulók (sajátos nevelési igényű) az általános iskola sikeres elvégzése után középfokú iskolákba jelentkezhetnek.

A tankötelezettség az SNI tanulóknak is a tizenhatodik életév betöltésének napjáig tart, de a sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti.

Hol tanulhatnak szakmát az SNI-s tanulók?

A tanulásban akadályozott tanulók szakképzésbe történő bekapcsolódása 2013 szeptemberétől többfajta módon lehetséges.
- Jelentkezhetnek 3 éves szakiskolai képzésre, ilyenkor nincs szükség iskolakijelölő határozatra, de ekkor az SNI-s tanulókat megillető különböző kedvezmények igénybevétele nem teljes körű.
- SNI tanulók számára a legjobb képzési forma a speciális szakiskola, mert itt kis létszámú csoportokban, hosszabb képzési időben, az egyéni szükségleteknek megfelelő módon, gyógypedagógusok, fejlesztő szakemberek segítik a diákok tanulását.

Hogyan lehet jelentkezni speciális szakiskolába?

SNI tanulók jelentkezni a rendes felvételi eljárás keretében, jelentkezési lap megküldésével tudnak. A beiratkozás feltétele a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság iskolakijelölő határozata.

Mit nyújt a speciális szakiskola és milyen végzettséget ad?

SNI, SNI tanulóA speciális szakiskolában a tanulásban akadályozott, SNI tanulók számára kötelező az előkészítő 9. évfolyam elvégzése. Ez alatt a tanév alatt az SNI tanulók pályaorientációs foglalkozások keretében ismerkednek a szakmákkal, a munka világával, pályaalkalmassági foglalkozásokon vesznek részt, ahol kiderül, hogy milyen szakmát szeretnének tanulni, és egészségi állapotukat is felmérik.

Orvosi alkalmasítás után kerülnek a szakképző évfolyamokra az SNI tanulók, amelyek lehetnek 2 vagy 4 évesek. Az évfolyamok száma a szakmai követelménytől függ. Két éves képzéssel részszakmai, négy éves képzéssel szakmai képzettséget adó szakmunkás vizsgát tesznek a tanulók.

A vizsga az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) követelményei szerinti, és szakmunkás bizonyítványt kapnak a sikeres vizsgázók, tehát szakképzettséget szereznek. A sajátos nevelési igényű tanulók számára a második szakképzettséget adó képzésben való részvétel is ingyenes, ők tehát lehetnek másodszakmások továbbra is.

SNI tanulóknak továbbra is köthető tanulószerződés a diákokkal a gyakorlati képzés idejére iskolán kívüli képzőhellyel, vállalkozással. Ebben az esetben a diákok étkezési hozzájárulást, munkaruhát és egyéb juttatásokat, valamint havonta, a mindenkori minimálbér 15%-át kitevő pénzbeli juttatást kapnak.

Ezen felül további ösztöndíjban is részesülhetnek az SNI tanulók, ha ún. hiányszakmát tanulnak. Amennyiben iskolai tanműhelyben tanulnak, úgy étkezési hozzájárulást, és munkaruhát kapnak.

Az SNI-s tanulókat megillető kedvezmények:

  • hosszabb tanulmányi idő
  • kiscsoportos tanítás
  • ingyenes második szakma
  • ingyenes tankönyv
  • ingyenes kollégiumi elhelyezés, de az étkezésért fizetni kell, 50 %-os térítési díjat
  • a lakóhely és az iskola közötti helyközi, távolsági közlekedés (helyi bérlet nem!
  • ingyenes részvétel az alapfokú művészetoktatásban

 

SNI tanulóknak, rész-szakképesítés esetén is jár ösztöndíj!

Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj rész-szakképesítésre történő beiskolázás esetén is jár a speciális szakiskolákban tanuló diákoknak.

Jövedelmi helyzettől függetlenül ösztöndíjban részesülhetnek a nappali rendszerű iskolai oktatásban, speciális szakiskolai képzésben részt vevő diákok is, ha az adott rész-szakképesítéshez tartozó szakképesítés az adott tanévre meghatározott hiányszakmák között szerepel.

Az ösztöndíj folyósítása független a tanulónak más jogcímen fizetett egyéb juttatásoktól. Az összeg havonta kerül folyósításra, mértéke a tanulmányi eredménytől függően 10-30 ezer forint között változik.

Bővebben:

 


Ízelítő a választható szakmák közül:

Könyvkötő és nyomtatvány feldolgozó, és fehérnemű készítő-és kötöttáru összeállító szakmai képzést indít a Budai–Városkapu Iskola Fehérhegyi Szakiskola és Speciális Szakiskola 2014 szeptemberében, Pécsett, a Pákolitz István u. 33-ban.

A képzés nyitott minden olyan fiatal számára, akinek befejezett 8 osztálya van és szeretne gépekkel, üzemi körülmények között dolgozni.
Ha valamelyik szakmát kitanulod, akkor dolgozhatsz pl. nyomdában vagy varrodában.

További részletekért kattints ide.

SNI tanulók számára Baranya megyében az alábbi oktatási intézmények biztosítanak szakmai képzést:Budai-Városkapu Iskola Fehérhegyi Szakiskola és Speciális Szakiskola

7629 Pécs, Pákolitz István u. 33.
+36 72 239 758
www.budaivaroskapu.hu/frankel
frankel@budaivaroskapu.hu


Komlói Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola,  Speciális Szakiskola és Kollégium

7300 Komló, Tompa M. u. 14.
+36 72 481 217
www.komloiegymi.hu
pappnezsu@gmail.com

Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma

7300 Komló, Vájáriskola utca 1.
+36 72 483 190
www.szakiskolakomlo.hu
szakkepzo@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu


Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium

7700 Mohács, Kórház u. 1-3.
+36 69 322 133
www.meixner-egymi.ucoz.hu
mohacs.altisk@baranya.hu

Vissza>>>
 

HÍREK
„Fedezd fel Önmagad!” - Pályaorientációs tábor
2018. június 25-29 között egyhetes pályaorientációs tábort szervez a kamara 5-6-7. osztályos általános iskolás gyermekek részére.
tovább >>

Mi is kipróbáltuk magunkat a Szakmák Éjszakáján
Magyarország 166 településén – többek között Pécsett is – izgalmas programok várták a Szakmák Éjszakája iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat 2018. április 13-án. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által harminc vidéki diák jutott el a rendezvényre.
tovább >>

Kanizsaiak a Villany-ászok
2018. április 13-án tartotta meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Villany-Ász Szakmaismereti Verseny döntőjét. A verseny győztese a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kanizsai Dorottya Általános Iskolájának csapata lett.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: