Menü Bezárás

Középiskolásoknak

Sikeres érettségi után nem szeretnél felsőoktatásba jelentkezni?

Sikeres érettségi után nem vettek fel a felsőoktatásba?

Pályát szeretnél módosítani?

Meglévő szakmai tudásodat bővítenéd?

Középiskola után számos területen van lehetőség a szakmatanulásra. A technikumok érettségihez kötött szakmákat kínálnak, melyet 2 év (esetenként 3 év) alatt lehet megszerezni csak szakképző intézmény szervezésében, iskolarendszerű formában. A  szakképző iskolák érettségihez nem kötődő alapszakmákat kínálnak, melyeket szintén 2 év alatt tudsz megszerezni.  Vedd számba azt a lehetőséget is, hogy egy érettségi után megszerzett technikusi szintű szakmával akár többlet pontokkal és tudással felvételizhetsz felsőoktatásba. Ne felejtsd, a technikusi oklevél emelt szintű érettséginek számít, ha az ágazaton belül szeretnél továbbtanulni a felsőoktatásban!

A szakmatanulás után akár rögtön el is helyezkedhetsz, s néhány éves gyakorlat után mesteri címet szerezhetsz.

A biztos jövő és megélhetés érdekében fontos számba venni a szakmatanulás lehetőségeit is a pályaválasztás előtt. Ehhez legyél körültekintő. Mérd fel a képességeidet és készségeidet, hogy a pályaválasztás során számodra megfelelő döntést hozz.

Pályaválasztás előtt tájékozódj, hogy melyek a keresett szakmák akár Baranyában, akár az ország más területein.

Az első és második szakma megszerzése az államilag támogatott iskolarendszerű szakképzésben függetlenül az oktatás munkarendjétől ingyenes!

Ne feledd, a jövőddel kapcsolatos felelős döntést akkor tudsz hozni, ha ismered a lehetőségeket. Ebben szeretnénk segíteni Neked! Nézz körül honlapunkon ismerd meg a szakma tanulás lehetőségeit, és gyere el üzemlátogatásainkra, pályaválasztási rendezvényeinkre!

Szakmákat kínáló baranyai iskolák honlapjait ide kattintva elérheted

 

  • A Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola érettségi utáni képzési kínálata alábbi linken olvasható: www.szeszi.pte.hu

  • A Dunántúli Agrár-szakképző Központ érettségi utáni agrár képzési kínálata az alábbi linkre kattintva található, az iskolák honlapjain meghirdetve. Dunántúli Agrár-szakképző Központ