Hírek

<<< Vissza

2018.05.29

Milyen szakmát érdemes tanulni? – Pályaorientációs szolgáltatásaink 2018 nyarától


A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyik kiemelt feladata a pályaorientáció, a gazdasági igényeknek megfelelő pályaválasztás ösztönzése. A kamaránk ingyenes pályaorientációt és továbbtanulást támogató szolgáltatásokat kínál az iskolák, a diákok, szüleik, osztályfőnökeik és az érintett munkatársak számára.

2018 nyarára hirdetett programjaink:

 • „Fedezd fel Önmagad!” - Pályaorientációs tábor
 • Bártfa Utcai Általános Iskola pályaorientációs tábora (zárt rendezvény)
 • Pályaorientációs konferencia a Kamara szervezésében (diákokkal foglalkozók számára - tervezett időpont: 2018. augusztus 27.)
 • „B”-terv – Képezd magad! (pályaorientációs program érettségizett, felsőoktatásba fel nem vett diákok részére - tervezett időpont: 2018. augusztus 29.)

2018/2019-es tanévre tervezett programok:

 • Szeptember 20.: A Pécsi Tanulófesztiválon rendhagyó szülői értekezletet/pályaorientációs osztályfőnöki órát és önismereti órákat tartunk.
 • Szeptember utolsó keddjétől hetente szervezzük meg az IT és TI rendezvénysorozatot.
 • Szeptember 26-28.: EuroSkills Budapest 2018.
 • Szakmaismereti versenyeinken keresztül betekintést nyerhetnek az általános és középiskolás diákok a szakmák világába: 6., 7. és 8. osztályos diákoknak ősszel az IT & Play informatikai szakmaismereti versenyt, télen Épít-Ésszel építészeti szakmaismereti versenyt, tavasszal a Gép-Ésszel gépészeti, a Villany-Ász elektronikai-elektrotechnikai és az AutóMánia járműtechnikai versenyeket szervezünk; a középiskolás diákok számára a 3D és Én informatikát és lakberendezést vegyítő szakmaismereti versenyt tartunk.

A meghirdetett programokon túl az alábbi ingyenes szolgáltatásokkal segítjük a pályaválasztás előtt álló diákokat:

 • A végzős évfolyamos diákok szülei és pedagógusai számára a továbbtanulási szülői értekezleteken előadás tartása az oktatási és a szakképzési rendszerről, a lehetőségekről, a munkaerőpiaci igényekről, az elhelyezkedési esélyekről, akár meghívott, sikeres vállalkozások vezetőivel és munkatársaival együtt.
 • A diákok számára az érdeklődési köreiknek megfelelő üzem-, képzőhely és tanműhely látogatások szervezése „Nyitott kapuk” elnevezéssel.
 • A diákok és pedagógusaik számára pályaorientációs osztályfőnöki órák tartása.
 • A diákok számára önismereti osztályfőnöki órák szervezése és tartása.
 • Egyéni tájékoztatás, tanácsadás az érdeklődők számára.

A kamara sokszínű pályaorientációs tevékenységéről néhány példa (a linkre kattintva a rendezvény videó beszámolóját tekinthetik meg):

Szakmai rendezvények:

Szakmaismereti versenyek, előadás sorozatok:

Kamaránk várja az iskolák, a diákok, a szüleik, az osztályfőnökök és az érintett további munkatársak jelentkezését, érdeklődését az egyes szolgáltatásokkal kapcsolatban.


További információ:

Purger Valéria
pályaorientációs tanácsadó
Mobil.: +36205301503
E-mail: palyavalasztas@pbkik.hu

Strasz Eszter
pályaorientációs tanácsadó
Mobil: +36 20 359 6340
E-mail: estrasz@pbkik.hu

HÍREK
Épít-Ésszel szakmaismereti verseny
Az Épít-Ésszel Baranyában címet viselő szakmaismereti megmérettetésre a baranyai általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói jelentkezhetnek. A 3 fordulós pályaválasztási verseny lehetőséget ad az építőipari szakmákkal való ismerkedésre. Azoknak a tanulóknak ajánljuk, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban és azoknak, akik érdeklődnek az építőipar iránt.
tovább >>

Jelentkezz versenyzőnek és legyél TE a szakmád világbajnoka!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az adott versenyszám szakmai támogatója együttesen várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.
tovább >>

Karácsonyfa díszítés forrasztópákával
Nyomtatott áramkör, dióda, led lámpa, forrasztóón és sok minden más. Különleges fenyőfa készült, nem hétköznapi módon. Rendhagyó technika óra a Zipernowszky Szakgimnáziumban
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: