Hírek

<<< Vissza

2018.05.11

Pályaorientációban jeleskedik a Pécsi Meszesi Általános Iskola


Idén tavasszal első alkalommal szervezte meg a Pécsi Meszesi Általános Iskola a Mesterségünk címere projektet, melynek zárónapjára tegnap került sor.

A Pécsi Meszesi Általános Iskola már több éve olyan különböző projektfeladatokba vonja be a felső tagozat diákjait, melyek szorosan kapcsolódnak a szaktárgyakhoz úgy, hogy a megismerés fő forrásává a gyerekek tapasztalatát, tevékenységét, aktivitását teszi.   A felső tagozat által szervezett, már több éve működő projektek, így az Ilyenek vagyunk, a Pál utcai fiúk, a Mecsek, a Török világ és  a Mestermunka projekt mellett idén  először került sor a 7. évfolyam pályaorientációt célzó Mesterségem címere projekt megrendezésére.
A 8. osztályosoknak szervezett Mestermunka projekt is a pályaorientációra igyekszik rávilágítani, azonban a pedagógusok tapasztalatai szerint a gyerekek 8. osztályban már inkább a továbbtanulásra, a központi felvételire fókuszálnak.
Ennél fogva fontosnak tartják, hogy már 7. osztályban elősegítsék a gyerekek megfelelő pályaválasztási döntését, illetve kiszélesítsék a jövőjükről való gondolkodásukat. Így merült fel  ennek a legújabb projektnek az ötlete.

A Mesterségem címere pályaorientációs projekt során a 7. osztályos diákok osztályonként különböző cégeknél üzemlátogatáson vettek részt. A tanórák során a projekthez kapcsolódóan különféle tevékenységeket végeztek. A teljesség igénye nélkül kiragadva pár feladatot: technika órán cégért készítettek, osztályfőnöki órán önismereti kérdőívet, magyar órán 2030-ra elképzelt célokat tartalmazó önéletrajzot, matematika órákon a választott szakmával járó fizetést és a kiadásokat tartalmazó költségvetési tervet, rajzórán pedig egy borítót, melyen a választott hivatást ábrázolták. Munkáikat egyéni portfóliójukban gyűjtötték össze, melyeket a projektzárón értékeltünk.

A projektzáró nap rövid megnyitója után a gyerekek a Tájoló programjának mintájára egy-egy szakterület feladatait oldották meg. Például a 7. d osztály, akik a turizmusra-vendéglátásra specializálódó  Laterum hotelben jártak, zsíros kenyeret készítettek és citromot aprítottak a vízhez, melyet a munkák értékelésének ideje alatt diákok és tanárok egyaránt szívesen fogyasztottak. Az asztalok terítéséért szintén ennek a szakmacsoportnak a tagjai gondoskodtak. Akadtak olyanok, akik számítógépet raktak össze, vagy a kerékpár alkatrészeit nevezték meg, illetve fémdobozokból szélforgót barkácsoltak, de az Eiffel-torony makettje is elkészült kockacukorból.
 A Tájoló feladatainak megoldása után a 7. a osztály a Hauni Hungária Gépgyártó Kft-nél, a 7. b osztály az IT Services Hungary Kft és a 7. d osztály a Laterum Kft-nél tapasztaltakat prezentálta az informatika órán szerkesztett ppt-vel .
 A média iránt érdeklődő diákok a projektzáró helyszínein fotókat készítettek, melyeket a feladatok zárásaként mutattak be.

A projekt pályaválasztást elősegítő feladatai során a gyerekek a kezdetektől jeleskedtek. A legjobbakat apróbb ajándékokkal és az iskola tanárai által készített tárgyakkal jutalmazták a projektzáró nap végén. A jutalmakat az iskola magyar szakos tanárnője, Darvasi Tünde és a rendezvényt szervező technika tanárnő, Vertkovci Ágnes adta át.

A Laterum Kft.-t, és az IT Services Hungary Kft. látogatása a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével valósult meg.

Az iskola a projektet hagyományteremtő céllal indította el, és terveik szerint jövőre is igyekeznek elősegíteni a 7. osztályosok pályaválasztását.

 

További pályaválasztási információk ITT és ITT érhetők el

 

HÍREK
IT és TI informatikai előadás sorozat
Idén második alkalommal kerül megrendezésre az informatikai előadássorozat.
tovább >>

Nyílt nap a Hauni Hungariánál 2018. szeptember 22.-én
A világ műszaki élvonala egy karnyújtásnyira – gyere el, nézd meg, próbáld ki!
tovább >>

Élményalapú tanulás – II. Pécsi Tanuló Fesztivál
Szeptember 21-én 13 órától a Kossuth téren a gyerekek részére önismereti foglalkozásokkal, szüleiknek rendhagyó továbbtanulási szülői értekezlettel készül a kamara pályaorientációs csapata.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: