Hírek

<<< Vissza

2018.06.05

Made in Kecskemét - Meglátogattuk a Mercedes-Benz autógyárat


2018. június 4-én az AutóMánia Szakmaismereti Verseny döntős csapatai jutalomként egynapos kiránduláson vettek részt, melynek célállomása a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. volt.

A döntős csapatok és kísérőik már korán reggel elindultak Pécsről, hogy az előre egyeztetett időre megérkezzenek a kecskeméti Mercedes-Benz autógyárhoz. A gyárat a nagy létszám miatt két turnusban tudta látogatni a csoport. Amíg a csoport egyik fele idegenvezető által a gyárban tett látogatást, addig a csoport másik fele Kecskemét belvárosában tett egy sétát. A két turnus váltotta egymást.

A prémium minőségű autók gyártásával foglalkozó Mercedes-Benz gyár területén ugyan nem készíthetett képeket a csoport, ellenben érdekes információkat tudott magával hozni és az alábbiakban közölni. Csak rendelésre történik a termelés; olyan magas a kereslet, hogy kb. 4-6 hónappal később veheti át a rendelő a járművét; minden rendeléskor egyedi, a saját igénynek megfelelő autót választhatunk, így nincs két egyforma; a kecskeméti gyárból kétpercenként gördül ki egy frissen gyártott autó. A klasszikus (fekete, fehér és ezüst) „Mercedes-színek” továbbra sem vesztenek értékükből, pillanatnyilag a fehér a sláger, amelyet a prognózis szerint hamarosan a szürke vált fel. A gyár életét folyamatos fejlődés jellemzi, melyet alátámaszt, hogy jelen pillanatban is oktatási központot, valamint egy új csarnokot építenek a gyár területén. De nem is ezek a hallott információk jelentették a legnagyobb élményt a gyerekek és kísérőik számára, hanem a (dolgozók által kutyáknak nevezett) automatizált targoncák közlekedése, melyek az összeszerelésre váró alkatrészeket szállítják óraműpontossággal a megfelelő időpontban a megfelelő helyre. Mintha nem is a jelenben, hanem egy tudományos-fantasztikus filmben lett volna a csoport!

Nem csak a gyártás menete érdekelte a kirándulókat, hanem az alkalmazottak és lehetőségeik is. A kecskeméti autógyár weboldalának karrier fülén folyamatosan hirdetik a nyitott pozíciókat, melyeket az álláskeresők megpályázhatnak. A szakembereket a logisztika, minőségirányítás, pénzügy, kontrolling, beszerzés, személyügy, gyártervezés, információtechnológia, gyártástechnológia, biztonság, gyártás- és logisztikai tervezés, illetve gyárvezetés területekre keresnek. A gyárban dolgozó kb. 4000 ember kb. 40%-a hölgy munkatárs, akik leginkább az irodai munkában, a finom munkákat igénylő felületkezelő műhelyben és az aprólékosságot, türelmet igénylő teszteléssel foglalkoznak. Az idegenvezető csak annyit mondhatott a fizetési lehetőségekről, hogy a régiós bérekkel azonos összegű a gyár munkatársaié, viszont juttatásokat, további lehetőségeket kapnak: cafeteria, továbbképzési és sportolási lehetőség, kedvezményes étkezési lehetőség, a dolgozók gyermekei számára ingyenes óvodai és bölcsődei elhelyezés a gyár területén levő „Csillag” Bölcsőde és Óvodában, a nyárra ingyenes táborozási lehetőségek… A legizgalmasabb, hogy a Mercedes autók vezetési élményét minden munkatárs könnyen elérheti! A Kecskeméten gyártott Mercedes autókat egy órán, egy napon vagy akár egy héten keresztül tesztelhetik, melynek az üzemanyagköltségével sem kell számolniuk. Természetesen a tesztelésnek kötelezettség része is van: a beszámoló kitöltése, mely az esetlegesen felmerülő hibák kiszűrésére szolgál.

Az út a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósult meg, mely a tervek szerint jövőre is megismétlődik, és a következő évben döntős csapatok szintén részt fognak venni az autógyár látogatásán.

 

Kapcsolódó információk:

HÍREK
„más szemüvegen” keresztül látni a pályaorientációt
Ugyan már...engem nem szippant be semmi digitális kütyü. Ura vagyok a helyzetnek, no meg önmagamnak. Mondom magamban mindezt és közben harmadszorra csatolom fel a VR szemüveget...és indítom a játékot.
tovább >>

Szakma Sztár 2019 – egy édesanya szemével
Egy pályaorientációs tanácsadó…mégsem. Egy édesanya lelkesedése és szorongásai a 12. Szakma Sztár fesztiválon
tovább >>

Ésszel és kézzel építettek az „Épít-ésszel” verseny döntősei
Tetőcserép felrakása, állvány szerelése, csempemozaik lerakása és még sok más gyakorlati feladat várta a Épít-ésszel építőipari szakmaismereti verseny döntőseit.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: