Hírek

<<< Vissza

2019.05.13

„más szemüvegen” keresztül látni a pályaorientációt


Ugyan már...engem nem szippant be semmi digitális kütyü. Ura vagyok a helyzetnek, no meg önmagamnak. Mondom magamban mindezt és közben harmadszorra csatolom fel a VR szemüveget...és indítom a játékot.

Egy újabb digitális „izé”, valami VR cucc, amit nem csak ki kéne próbálni, de népszerűsíteni kéne. Kamasz kölyköm okán igyekszem top-on maradni ebben gyorsan fejlődő környezetben, mert simán „lenyel keresztben, rést talál a pajzsomon” fogalmazhatok akárhogyan, egyszerűen túllép rajtam, pedig még csak most fújta el a 11. gyertyáját a tortán. No meg ott a munkám, pályaorientációs tanácsadóként tudatosan keresnem kell ezeket az alkalmat, eszközöket, lehetőségeket, hogy bevonjam a szakmai munkába ezt a digitális témát.

 

Íme, begördül egy messziről jött szuper kamion, 8 VR szemüveggel és 4 szakmát bemutató programmal. Szakmát? Hogyan? Ugyan már! Én 45 percen keresztül tudok beszélni a szakmaválasztásról, itt 8 perc alatt akar valamit bemutatni ez a program. Nézzük csak mit is tud, felcsatolom a szemüveget...

...egyszerűen szuper. Egy kattintásra belecsöppentem építkezésbe. Alapanyagért nyúlok, eszközt használok, forgolódok a térben, közben épül a ház, jót nevetek, mert egy madár elrepül a fejem felett. Aztán átlépek egy autószerelő műhelybe autógumit kellene cserélnem, persze elejtem vagy az eszközt, vagy a kereket, olajat öntök a tartályba. Továbblépek egy konyhába (tényleg így néznek ki az éttermek konyhái), majd a divatszalonba. Nem bírom abbahagyni, de jönnek a gyerekek, átadom, övék ez a program. Hasonló élményekkel jönnek ki a kamionból, mesélnek és mesélnek, egymás szavába vágnak, ki ezt, ki amazt próbálta ki.

Persze nem ez alapján fognak szakmát választani, de emlékezni fog erre az eseményre. A nap végén be kell látnom, hogy ennek a generációnak minél újabb és interaktívabb eszközzel mutatjuk meg a szakmaválasztást, annál inkább felkeltjük a téma iránt az érdeklődésüket. Nemcsak hallják az információt, hanem megélik. Kétség kívül ez a fajta bemutató überelni képes minden tankönyvet, minden írást, minden színes szórólapot és engem is a 45 percesemmel együtt. Sokkal könnyebb úgy az építőiparról, a mérnökképzésről, a vendéglátásról beszélni, ha közben egy virtuális sétát is tesznek abban, amiről szó van. Változás előtt áll a pályaorientáció kommunikációja, de vajon ki tudja ezt a sétát elsőként megtenni?

HÍREK
„más szemüvegen” keresztül látni a pályaorientációt
Ugyan már...engem nem szippant be semmi digitális kütyü. Ura vagyok a helyzetnek, no meg önmagamnak. Mondom magamban mindezt és közben harmadszorra csatolom fel a VR szemüveget...és indítom a játékot.
tovább >>

Szakma Sztár 2019 – egy édesanya szemével
Egy pályaorientációs tanácsadó…mégsem. Egy édesanya lelkesedése és szorongásai a 12. Szakma Sztár fesztiválon
tovább >>

Ésszel és kézzel építettek az „Épít-ésszel” verseny döntősei
Tetőcserép felrakása, állvány szerelése, csempemozaik lerakása és még sok más gyakorlati feladat várta a Épít-ésszel építőipari szakmaismereti verseny döntőseit.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: