Fontos tudnivalók a gyakorlati képzésről


Milyen képzőhelyet választhatok?

A szakmai utánpótlás nevelésében fontos a gazdálkodók szerepvállalása. A magas színvonalú gyakorlati képzés alapvető feltétele a képzőhely megfelelő technikai felszereltsége, valamint hogy legyen olyan képzett szakember, aki megfelel az oktatáshoz előírt feltételeknek.

Bővebben

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel és szakmai gyakorlattal.

A vállalkozásnál meg kell határozni azt a munkaviszonyban álló, vagy tulajdonosként dolgozó személyt, aki a tanulóval foglalkozik gyakorlati oktatóként. A megnevezett gyakorlati oktatónak szakirányú végzettséggel, öt év szakmai gyakorlattal, mestercímmel vagy szakirányú felsőfokú végezettséggel kell rendelkeznie.

A gyakorlati oktatók személyére - a fenti végzettség és gyakorlati idő elvárásokon túl - minden esetben vonatkozik a büntetlen előélet megléte is, melyet erkölcsi bizonyítvánnyal kell bizonyítani.

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt tárgyi eszközökkel.
A gyakorlati oktatást végző vállalkozásnak, vállalkozónak rendelkeznie kell a tanított szakma “szakmai és vizsgáztatási követelményeivel”, és az "iskola helyi programjával”, melyek beszerezhetőek a képző intézményektől.

A programok tartalmazzák a szakma oktatásához szükséges valamennyi tárgyi eszköz felsorolását. A teljes idejű gyakorlati képzés bonyolításához ezekkel az eszközökkel, oktatási berendezésekkel és infrastruktúrával kell rendelkezni a gyakorlati képzőnek. Amennyiben bizonyos eszközök hiányoznak, részképzésben (teljesítési megbízással) más gazdálkodóval vagy az iskolával meg lehet osztani a képzési feladatokat.

A tárgyi feltételek biztosításához hozzátartozik még mindaz, ami a jogszabályok által előírt egészséges, biztonságos és szabályos munkavégzés, oktatás megszervezését szavatolja. E tekintetben nincs különbség, tanuló és munkavállaló között.

Lap tetejére!


Mi a tanulószerződés?

A tanulószerződést a gyakorlati képzőhely köti a tanulóval a gyakorlati képzésre vonatkozóan.

A tanulószerződés és annak módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

Bővebben a tanulószerződésről

Tanulószerződés kötéshez szükséges dokumentumok

 

További felvilágosítás

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Humánerőforrás Fejlesztési Osztály

+36 20 359 6340

Lap tetejére!


Mi az együttműködési megállapodás?

Együttműködési megállapodást az iskola és a gazdálkodó szervezet köthet nyári időszakban összefüggő szakmai gyakorlatra, tanítási év idején kiegészítő szakmai gyakorlatra.

 

Bővebben

Lap tetejére!


 

HÍREK
IT és TI informatikai előadás sorozat
Idén második alkalommal kerül megrendezésre az informatikai előadássorozat.
tovább >>

Nyílt nap a Hauni Hungariánál 2018. szeptember 22.-én
A világ műszaki élvonala egy karnyújtásnyira – gyere el, nézd meg, próbáld ki!
tovább >>

Élményalapú tanulás – II. Pécsi Tanuló Fesztivál
Szeptember 21-én 13 órától a Kossuth téren a gyerekek részére önismereti foglalkozásokkal, szüleiknek rendhagyó továbbtanulási szülői értekezlettel készül a kamara pályaorientációs csapata.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: