Fontos tudnivalók a gyakorlati képzésről


Milyen képzőhelyet választhatok?

A szakmai utánpótlás nevelésében fontos a gazdálkodók szerepvállalása. A magas színvonalú gyakorlati képzés alapvető feltétele a képzőhely megfelelő technikai felszereltsége, valamint hogy legyen olyan képzett szakember, aki megfelel az oktatáshoz előírt feltételeknek.

Bővebben

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel és szakmai gyakorlattal.

A vállalkozásnál meg kell határozni azt a munkaviszonyban álló, vagy tulajdonosként dolgozó személyt, aki a tanulóval foglalkozik gyakorlati oktatóként. A végzettségét tekintve legalább olyan szakmunkás bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, mint amilyen szakmát oktat. Természetesen még nem kötelező, de ajánlott a magasabb szakmai végzettség illetve fokozat is, mint a mesterlevél, a technikus minősítés, a szakoktatói képesítés.

Szintén a tanulóval foglalkozó személyre vonatkozik a legalább 5 éves szakmai gyakorlatnak a megléte.

A gyakorlati oktatók személyére / a fenti végzettség és gyakorlati idő elvárásokon túl / minden esetben vonatkozik a büntetlen előélet megléte is, melynek minden esetben fenn kell állnia.

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt tárgyi eszközökkel.
A gyakorlati oktatást végző vállalkozásnak, vállalkozónak rendelkeznie kell a tanított szakma “szakmai és vizsgáztatási követelményeivel”, és az "iskola helyi programjával”, melyek beszerezhetőek a képző intézményektől.

A programok tartalmazzák a szakma oktatásához szükséges valamennyi tárgyi eszköz felsorolását. A teljes idejű gyakorlati képzés bonyolításához ezekkel az eszközökkel, oktatási berendezésekkel és infrastruktúrával kell rendelkezni a gyakorlati képzőnek. Amennyiben bizonyos eszközök hiányoznak, részképzésben (teljesítési megbízással) más gazdálkodóval vagy az iskolával meg lehet osztani a képzési feladatokat.

A tárgyi feltételek biztosításához hozzátartozik még mindaz, ami a jogszabályok által előírt egészséges, biztonságos és szabályos munkavégzés, oktatás megszervezését szavatolja. E tekintetben nincs különbség, tanuló és munkavállaló között.

Lap tetejére!


Mi a tanulószerződés?

A tanulószerződést a gyakorlati képzőhely köti a tanulóval a gyakorlati képzésre vonatkozóan.

A tanulószerződés és annak módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

Bővebben a tanulószerződésről

Tanulószerződés kötéshez szükséges dokumentumok

 

További felvilágosítás

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Szakképzési osztály

72/507-136

Lap tetejére!


Mi az együttműködési megállapodás?

Együttműködési megállapodást az iskola és a gazdálkodó szervezet köthet nyári időszakban összefüggő szakmai gyakorlatra, tanítási év idején kiegészítő szakmai gyakorlatra.

 

Bővebben

Lap tetejére!


Milyen feltételek szükségesek a szakma tanuláshoz?

az oldal szerkesztés alatt...
 

 

 
HÍREK
Felhívás tehetséges diákok számára
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara két felhívást tett közzé iskolák és tehetséges diákok számára: Mutassa be iskolája tehetségeit a XI. Szakma Sztár Fesztiválon! Legyél te az egyik élő videós műsorvezető a Szakma Sztár Fesztiválon!
tovább >>

Elérhető az AutóMánia verseny totója
Megnyitottuk az AutóMánia szakmaismereti verseny jelentkezési felületét, valamint a verseny első fordulójának feladatsorát, melyet 2018. február 19-ig lehet elérni.
tovább >>

Vidéki iskola diákja lett a közönségdíjas alkotó
A 3D és Én kreatív versenyen a legtöbb közönségszavazatot a Kereszt c. modell kapta. A modell készítője egy vidéki iskolában tanuló diák, aki 2018. február 1-jén kapta meg jutalmát.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: