Fontos tudnivalók a gyakorlati képzésről


Milyen képzőhelyet választhatok?

A szakmai utánpótlás nevelésében fontos a gazdálkodók szerepvállalása. A magas színvonalú gyakorlati képzés alapvető feltétele a képzőhely megfelelő technikai felszereltsége, valamint hogy legyen olyan képzett szakember, aki megfelel az oktatáshoz előírt feltételeknek.

Bővebben

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel és szakmai gyakorlattal.

A vállalkozásnál meg kell határozni azt a munkaviszonyban álló, vagy tulajdonosként dolgozó személyt, aki a tanulóval foglalkozik gyakorlati oktatóként. A megnevezett gyakorlati oktatónak szakirányú végzettséggel, öt év szakmai gyakorlattal, mestercímmel vagy szakirányú felsőfokú végezettséggel kell rendelkeznie.

A gyakorlati oktatók személyére - a fenti végzettség és gyakorlati idő elvárásokon túl - minden esetben vonatkozik a büntetlen előélet megléte is, melyet erkölcsi bizonyítvánnyal kell bizonyítani.

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt tárgyi eszközökkel.
A gyakorlati oktatást végző vállalkozásnak, vállalkozónak rendelkeznie kell a tanított szakma “szakmai és vizsgáztatási követelményeivel”, és az "iskola helyi programjával”, melyek beszerezhetőek a képző intézményektől.

A programok tartalmazzák a szakma oktatásához szükséges valamennyi tárgyi eszköz felsorolását. A teljes idejű gyakorlati képzés bonyolításához ezekkel az eszközökkel, oktatási berendezésekkel és infrastruktúrával kell rendelkezni a gyakorlati képzőnek. Amennyiben bizonyos eszközök hiányoznak, részképzésben (teljesítési megbízással) más gazdálkodóval vagy az iskolával meg lehet osztani a képzési feladatokat.

A tárgyi feltételek biztosításához hozzátartozik még mindaz, ami a jogszabályok által előírt egészséges, biztonságos és szabályos munkavégzés, oktatás megszervezését szavatolja. E tekintetben nincs különbség, tanuló és munkavállaló között.

Lap tetejére!


Mi a tanulószerződés?

A tanulószerződést a gyakorlati képzőhely köti a tanulóval a gyakorlati képzésre vonatkozóan.

A tanulószerződés és annak módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

Bővebben a tanulószerződésről

Tanulószerződés kötéshez szükséges dokumentumok

 

További felvilágosítás

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Humánerőforrás Fejlesztési Osztály

+36 20 359 6340

Lap tetejére!


Mi az együttműködési megállapodás?

Együttműködési megállapodást az iskola és a gazdálkodó szervezet köthet nyári időszakban összefüggő szakmai gyakorlatra, tanítási év idején kiegészítő szakmai gyakorlatra.

 

Bővebben

Lap tetejére!


 

HÍREK
„más szemüvegen” keresztül látni a pályaorientációt
Ugyan már...engem nem szippant be semmi digitális kütyü. Ura vagyok a helyzetnek, no meg önmagamnak. Mondom magamban mindezt és közben harmadszorra csatolom fel a VR szemüveget...és indítom a játékot.
tovább >>

Szakma Sztár 2019 – egy édesanya szemével
Egy pályaorientációs tanácsadó…mégsem. Egy édesanya lelkesedése és szorongásai a 12. Szakma Sztár fesztiválon
tovább >>

Ésszel és kézzel építettek az „Épít-ésszel” verseny döntősei
Tetőcserép felrakása, állvány szerelése, csempemozaik lerakása és még sok más gyakorlati feladat várta a Épít-ésszel építőipari szakmaismereti verseny döntőseit.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: