Fontos tudnivalók a gyakorlati képzésről


Milyen képzőhelyet választhatok?

A szakmai utánpótlás nevelésében fontos a gazdálkodók szerepvállalása. A magas színvonalú gyakorlati képzés alapvető feltétele a képzőhely megfelelő technikai felszereltsége, valamint hogy legyen olyan képzett szakember, aki megfelel az oktatáshoz előírt feltételeknek.

Bővebben

A tanulófoglalkoztatás személyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel és szakmai gyakorlattal.

A vállalkozásnál meg kell határozni azt a munkaviszonyban álló, vagy tulajdonosként dolgozó személyt, aki a tanulóval foglalkozik gyakorlati oktatóként. A megnevezett gyakorlati oktatónak szakirányú végzettséggel, öt év szakmai gyakorlattal, mestercímmel vagy szakirányú felsőfokú végezettséggel kell rendelkeznie.

A gyakorlati oktatók személyére - a fenti végzettség és gyakorlati idő elvárásokon túl - minden esetben vonatkozik a büntetlen előélet megléte is, melyet erkölcsi bizonyítvánnyal kell bizonyítani.

A tanulófoglalkoztatás tárgyi feltételei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás, illetve vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt tárgyi eszközökkel.
A gyakorlati oktatást végző vállalkozásnak, vállalkozónak rendelkeznie kell a tanított szakma “szakmai és vizsgáztatási követelményeivel”, és az "iskola helyi programjával”, melyek beszerezhetőek a képző intézményektől.

A programok tartalmazzák a szakma oktatásához szükséges valamennyi tárgyi eszköz felsorolását. A teljes idejű gyakorlati képzés bonyolításához ezekkel az eszközökkel, oktatási berendezésekkel és infrastruktúrával kell rendelkezni a gyakorlati képzőnek. Amennyiben bizonyos eszközök hiányoznak, részképzésben (teljesítési megbízással) más gazdálkodóval vagy az iskolával meg lehet osztani a képzési feladatokat.

A tárgyi feltételek biztosításához hozzátartozik még mindaz, ami a jogszabályok által előírt egészséges, biztonságos és szabályos munkavégzés, oktatás megszervezését szavatolja. E tekintetben nincs különbség, tanuló és munkavállaló között.

Lap tetejére!


Mi a tanulószerződés?

A tanulószerződést a gyakorlati képzőhely köti a tanulóval a gyakorlati képzésre vonatkozóan.

A tanulószerződés és annak módosítása a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

Bővebben a tanulószerződésről

Tanulószerződés kötéshez szükséges dokumentumok

 

További felvilágosítás

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Humánerőforrás Fejlesztési Osztály

+36 20 359 6340

Lap tetejére!


Mi az együttműködési megállapodás?

Együttműködési megállapodást az iskola és a gazdálkodó szervezet köthet nyári időszakban összefüggő szakmai gyakorlatra, tanítási év idején kiegészítő szakmai gyakorlatra.

 

Bővebben

Lap tetejére!


 

HÍREK
„Fedezd fel Önmagad!” - Pályaorientációs tábor
2018. június 25-29 között egyhetes pályaorientációs tábort szervez a kamara 5-6-7. osztályos általános iskolás gyermekek részére.
tovább >>

Mi is kipróbáltuk magunkat a Szakmák Éjszakáján
Magyarország 166 településén – többek között Pécsett is – izgalmas programok várták a Szakmák Éjszakája iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat 2018. április 13-án. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által harminc vidéki diák jutott el a rendezvényre.
tovább >>

Kanizsaiak a Villany-ászok
2018. április 13-án tartotta meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Villany-Ász Szakmaismereti Verseny döntőjét. A verseny győztese a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kanizsai Dorottya Általános Iskolájának csapata lett.
tovább >>
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Név:
E-mail: